От 2 до 6 януари в Габровския балкан се проведе Третият Национален зимен скаутски лагер „Финтекс -2008“. Той бе организиран от Скаутски Клуб „Антола“, а подготовката му започна още от ноември миналата година.

Точно в дните, когато заваля обилен зняг и на много места в страната бе обявено бедствено положение, а в планините слизането от хижите стана невъзможно, скаути от различни краища на България се отправиха към Габровския балкан. Там зимата бе в стихията си, но добре обмисленият и подбран маршрут не съдаде особенни затруднения на групите.

В хижата, намираща се в красива планинска местност се събраха скаути от Силистра, Варна, Перник, София, Плевен, Кюстендил, Лъки и Попово. Самата сграда бе с парно отопление и посрещна многобройните гости с добри условия за игри и занимания. Пристигналите тук ден по-рано стафове бяха проправили в снега около хижата пътеки, облекчаващи предвизването и допринасящи за романтичната обстановка.

Началник на лагера бе Атанас Сагев от Попово, а комендант Михаил Филипов от София. Сформираният от тях екип за провеждане на различните дейности бе добре подбран и балансиран. Общо 10 стафа – 7 момчета и 3 момичета се грижиха за доброто настроение на лагерниците и за изпънение на включените в програмата занимания – Палене на огън в снега, скачане с чували, стрелба по цели, изграждане на мекети на ДВК, оказване на долекарска помощ, рисуване плетене и др.

Освен предвиденото в програмата имаше изобилие от весели преживявания, като дълбаенето на проходи и пещери в снега, „естетическо търкаляне в снега“, изочаване на фолклорни танци и др. В добре затопените помещения на хижата до късно се провеждаха състезания по Шахмат, Не се сърди човече, Карти, докато навън снегът продължаваше да се сипе, а вятарът навяваше преси. През деня в далечината се виждаше паметникът на Бузлуджа, а околните дървета и местности бяха неповторимо красиви – като на коледна картичка.

Храната си приготвяхме сами. Бяхме осигурили провизии за 100 човека, а в лагера бяхме 50, тъй като доста родители бяха задържаха децата си поради лошото време. Менюто бе разнообразно, храната – винаги прясно сготвена. Медицинското обслужване бе поверено на д-р Пламен Бужев от Попово, които имаше малко работа, но като опитен планинар помогна на част от стафовете с доставката на продукти. Особенно се отличи един от стафовете Недялко от Попово – който бе главният „шерп“ на групата, за което всички сме му благодарни. При провенените игри класирането бе извършемо по патрули, наречени с екзотичните имена: Снежковци, Скрежковци, Мразковци и Снегорини. Зелите първите 3 места получиха награда томахавки и грамоти, а за всеки учасник имаше подарък – компас(тип бусола).

Нека си пожелаем традициите в организирането на зимни лагери да продължат, като подговките му да започват още от септември за да могат повече клубове да планират своята дейност, а организаторите да предвидят по-големи хижи, с добър достъп до тях и добри условия за провеждането на всички дейности.


Тази статия е в Категория: Дейности, Лагери, Новини
Можете да проследите всеки отвор чрез RSS 2.0 полето. Можете да дадете коментар в края на статията. Pinging функцията е забранена.

Отговори