От: Клубен Водач на май, 27, 2008 в категория Дейности, Лагери, Новини

Освен усвояването на скаутски знания и умения, членовете на попоския скаутски клуб помагат и на желаещи от други градове да създадат свои клубове.
От 3 до 5 май край село Паламарца, СК „Антола” организира регионален скаутски лагер, с участието на младежи от Търговище, Шумен и Свищов които имат желание да се пресъединят към Организацията на Българските скаути.
В лагера участваха скаути от Попово, Варна и Силистра, с които общия брой на участниците стигна 45 души. Още от първия ден времето се влоши и показа на скаутите, че ще подложи на изпитание тяхната психическа и физическа устойчивост. Това бе един непредвиден сървайвър за всички участници, който те издържаха. Нямаше оплаквания от силния и проливен дъжд, от градушките и подгизналите палатки, от трудното намиране на сухи дърва и поддържането на огъня в дъжда, от трудното сушене на дрехи и обувки и от приготвянето на храна. Положението бе наистина трудно, особенно за най-малките участници които бяха едва 10-11 годишни и за първи път приссътваха на лагер на открито. Едва ли ще забравят първите си стъпки в скаутството и първия си лагер. Там те за първи път положиха и скаутско обещание, да бъдат верни на Бога и Отечеството, да помагат винаги на другите и да спазват скаутския закон. Това ги изпълваше с радост и гордост, защото стават част от организация със 100 годишна история, кадето има чест и отговорност за делата си, където да помогнеш на приятел е дълг, а скаутството начин на живот. Там се научаваш да работиш в екип, че без приятелско рамо до себе си не можеш да издържиш борбата с природните стихии и че природата е велика сила на която когато вредим, вредим и на себе си. Занятията които бяха предвидени се проведоха в съкратени варианти, но въпреки това пак бяхме обливани с дъжд. Ориентирането се проведе по карта в лагера, опитни скаути от Варна и Силитра помогнаха на децата в усвояването на възлите. В спорните игри най-добре се представиха Търговоще които бяха най-дейни във футбола, волейбола и федербала. Техните песни през целия лагер показаха как трябва да изглежда един скаут при трудности. Тяхната група – чета „Герил войвода” бе представител на Второ СОУ гр.Търговище. А ръководителят им Валантин Княжевич, рядко се месеше в работата им, което говори за доброто сработване и оптимизъм бъдещето им. Интересно е че ръководителите на новите клубове в Търговище, Шумен и Свищов се занимават със секции по бойни изкуства, като: айкидо, кендо и джудо.
На раздяла групите си дадоха дума по-често да правят съвместни лагери. За новите клубове полезно бе да видят как се открива скаутски лагер, как се полага скаутско обещание, да разберат за какво служат скаутските поздрави и викове, изобщо да усетят атмосферата на един скаутски лагер.


Тази статия е в Категория: Дейности, Лагери, Новини
Можете да проследите всеки отвор чрез RSS 2.0 полето. Можете да дадете коментар в края на статията. Pinging функцията е забранена.

Отговори